COSTA BRAVA

04/05/2017

Strekt zich uit vanaf de franse grens over een lengte van ongeveer 200 km. zuidwaarts.

Hier kwamen in de jaren vijftig de eerste golven toeristen aan. Zij zijn blijven komen, zodat de faciliteiten sindsdien erg uitgebreid en verbeterd werden.

Langs de grillige kust met rotsen vind je schilderachtige baaien en lange zandstranden, afgewisseld met steile klippen en mediterrane bossen. De vele mooie baaien, de pittoreske havens en dorpjes lokken vele toeristen naar de Costa Brava.

Aan de Costa Brava vind je alle ingrediënten voor een levendige vakantie : mooie verzorgde stranden , een breed aanbod van sport- en ontspanningsmogelijkheden maar ook rustige wandel- en fietspaden doorheen de natuur.

Naast de mooie natuur bij de kusten zijn er nog tal van boeiende excursies in het binnenland mogelijk. Je kan kiezen voor de ruige kusten of gezellige authentieke dorpjes waar de typische catalaanse sfeer behouden is gebleven.

Door het Parque natural de Cap de Creus krinkelen hoge wegen en paadjes tussen afgronden en verscholen kreekjes. De vuurtoren bevindt zich in het hoogste gedeelte en biedt een prachtig weids uitzicht.

 

Naast deze mooie natuur zijn verschillende stadjes zeker het bezoeken waard :

CADAQUES is een van de populairste plaatsjesaan de kust dat nog een eigen sfeer behouden heeft. Het witte vissersdorpje heeft een schitterende ligging ten zuiden van Cap Creus, ingesloten tussen de bergen en de zee. In het begin van de 20e eeuw bezochten veel schilders dit stadje. Picasso was de eerste die er verbleef, maar het was vooral Salvator Dali die het stadje zijn faam bezorgd heeft.

ROSAS is de plaats die haar naam gegeven heeft aan de BAAI VAN ROSAS. Rosas heeft uitgestrekte stranden en is één van de meest bekende plaatsen van de noordelijke Costa Brava. Gastronomisch is Rosas natuurlijk gekend vanwege zijn sterrenrestaurants.

Meer zuidwaarts ligt de CASTELLO D'EMPURIES, hetgeen zeker een bezoek waard is. Dit is de oude hoofdstad van het middeleeuwse graafschap Comtat d'Empuries, met een schitterende historische binnenstad met prachtige gebouwen, pleinen en monumenten.

Enkele kilometers hiervan ligt aan de monding van de Riu Muga het mooie grote vakantiecentrum EMPURIABRAVA. Het bijzondere aan dit centrum is het aangelegde netwerk van kanalen met een totale lengte van ongeveer 30 km. Dit is dan ook de ideale plaats voor watersportliefhebbers met een zandstrand, maar ook met een enorme jachthaven.

Nog wat meer zuidwaarts ligt L'ESCALA, dat een lange traditie heeft als visserijcentrum. De ansjovis van L'Escala is kwalitatief zeer goed en wordt als een delicatesse beschouwd.

GERONA is een charmante oude stad  met een rijk verleden. Omwille van zijn strategische ligging hebben vreemde overheersers meermaals geprobeerd de stad te veroveren. Historische bouwwerken zijn de resten van arabische baden, de voormalige joodse wijk met smalle steegjes, de historische vestigingsmuur die een weids uitzicht biedt op de vlakte van Ampurdan en de prachtige kathedraal, die te bereiken is via een monumentale trap en waar waardevolle kerkschatten bewaard worden.

 

SANT FELIU is een oude stad met een gezellige bedrijvigheid. Van modernisering is hier geen sprake. Hier leeft de spaanse bevolking haar eigen alledaagse leven. Mooie authentieke gebouwen sieren de straten.

 

TOSSA DE MAR is een pittoresk ommuurd stadje. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd het stadje ontdekt door schrijvers en schilders. Het milde klimaat en het landschap maakten het stadje geliefd.

 

BLANES is de zuidelijkst gelegen plaats van de Costa Brava. Het stadje heeft een schitterend zandstrand en een prachtige boulevard. Er is ook een mooie botanische tuin met exotische plantensoorten, van waaruit men een mooi uitzicht op de kust heeft.

 

BARCELONA : een opwindende monumentale stad, die toeristen aantrekt uit de hele wereld. De Ramblas en de kathedraal La Sagrada Familia zijn wereldberoemd De gastronomie is uitmuntend en de sfeer is uitnodigend. Het is een stad met een mix van allerlei culturen.

Omwille van zijn veelzijdig aanbod is deze stad vooral de moeite waard als citytrip.

 

Andere bekende toeristenplaatsen aan de kust zijn nog  Begur, Calonge, Empuriabrava, L’Escala, L’Estartit, Lloret de Mar, Playa de Aro, Rosas,  Santa Cristina d’Aro, en S’Agaro

Deel dit artikel