CRUCES DE MAYO

27/06/2017

CRUCES DE MAYO ( KRUIZEN VAN MEI – MAY CROSSES) is een feest dat in verschillende delen van de wereld gevierd wordt, maar toch speciaal in Latijns Amerika en Spanje.

Op 3 mei wordt dit feest gevierd ter ere van de Heilige Kruisvinding , een religieuze feestdag die een beetje in onbruik geraakt is. Men zegt dat de moeder van keizer Constantijn het kruis, waaraan Jezus gestorven is gevonden zou hebben ; ze zou het in stukjes verdeeld hebben en over de hele wereld verspreid hebben.

In Andalusië wordt dit feest nog op heel veel plaatsen gevierd. Het begint meestal op een van de laatste dagen van april en duurt meestal vier dagen.

Het feest wordt in de diverse plaatsen verschillend gevierd ; in sommige steden of dorpen staat het kruis het ganse jaar opgesteld en wordt het gedurende het ganse jaar vereerd ; in andere steden wordt het beperkt tot de periode van einde april of begin mei.

In de meeste steden wordt zelfs een wedstrijd uitgeschreven door het stadsbestuur, waaraan dan de vele broederschappen (van de Semana Santa) of wijkgroeperingen deelnemen met het doel het mooiste kruis te maken. Vooral in Cordoba wordt dit zeer uitgebreid gevierd ; vanuit Cordoba heeft het zich verspreid over vele steden en dorpen in Andalusië.

De kruisen worden gemaakt van bloemen, meestal in het rood of het wit, soms in het groen of het geel. In de omgeving van het kruis wordt een bar opgesteld waarin dranken en tapas geserveerd worden. Muziek maakt het gezellig.

Door de verkoop van deze dranken en tapas verzamelen de broederschappen wat gelden om de kosten van de Semana Santa te kunnen betalen.

Indien je meer wil weten over de semana santa, klik dan op :

https://www.zoekjevakantiehuis.be/nl/vakantietips/spanje/d/detail/semana-santa

Deel dit artikel