NORMANDIE

11/10/2017

NORMANDIE

 

Normandie is zeker een topbestemming in Frankrijk.

Normandië heeft naast de vele stranden en het  schitterende binnenland nog andere belangrijke troeven : historische met de invasie van Normandië in 1944, culinaire met vele eigen producten, toeristische met vele topplaatsen, enz…

 

De invasie op 6 juni 1944 door de geallieerden op de stranden van Normandië, die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde, is nog duidelijk zichtbaar in de streek en op de stranden.

Bekend zijn zeker de invasiestranden OMANA, UTAH, maar ook GOLD, JUNO en SWORD.

Arromanches-les-Bains is de plaats waar nog resten zijn van de kunstmatig aangelegde haven Murlberry Harbour.

 

In het Zuiden van Normandië, op de grens met Bretagne, ligt een van topbestemmingen van  Frankrijk : de MONT-ST.-MICHEL  Oorspronkelijk een abdij, maar in de loop der tijden omgebouwd tot een vesting. Het was in het begin een eiland, maar in 1877 werd  er een dam gebouwd, zodat Mont-St.-Michel nu zelfs bij hoogwater bereikbaar is. Toch opletten, want het verschil tussen eb en vloed is hier zeer groot.

Meer noordelijker liggen bekende badplaatsen als TROUVILLE en DEAUVILLE.  Echt bekende plaatsen die de grandeur van vroeger uitstralen. Hier is de Normandische bouwstijl duidelijk zichtbaar. Vele bekende Fransen hadden hier hun vaste stek.

Nog een beetje verderop ligt HONFLEUR, misschien één van de lieflijkste plaatsjes van de streek.

Honfleur ligt aan de monding van de Seine, maar is vooral bekend omwille van de Vieux Bassin : een haventje in het centrum, omringd door prachtige huizen, met vele winkeltjes, rastaurants en terrasjes. Werkelijk gezellig om hier te flaneren en een terrasje te doen ! Vanzelfsprekend is dit stadje dikwijls vereeuwigd in schilderijen door beroemde schilders.

Een belevenis is zeker het rijden over de enorme brug PONT DE NORMANDIE, die over de Seine zuid en noord met elkaar verbindt. Dit zou de langste hangbrug ter wereld zijn !  Of dit waar is of niet, het is een geweldige ervaring om met de auto over deze brug te rijden. Het is  ook mogelijk met de fiets om de overtocht te maken, maar ik vrees dat je hiervoor toch goede klimmersbenen nodig hebt.

Nog meer noordelijker ligt ETRETAT, bekend omwille van de mooie witte krijtrotsen.(de kliffen van Etretat / Falaises d’Etretat)  Vanaf deze streek kan men bij helder weer de krijtrotsen van Engeland zien liggen .Dit is een heel mooie streek met vele inhammen en soms mooie kleine badplaatsen. Neem bv. eens een kijkje in Yport !  Wat verderop ligt ook nog Fécamp.

Nog meer noordelijk ligt Dieppe. Meer landinwaarts mag zeker ROUEN niet vergeten worden.

ROUEN  is de hoofdstad van Normandië. In 1431 werd hier Jeanne d’Arc tot de brandstapel veroordeeld   Het is ook de stad, die bekend staat als de stad met de 100 klokkentorens. Bekend is zeker de Kathedraal van O.L.Vrouw, die voor Monet de inspiratie was voor zijn “Kathedralen”

NORMANDIE is zeker ook een bezoek waard voor zijn culinaire kwaliteiten. Vele bekende producten komen van deze streek : kazen zoals de Camembert en vele andere, de Cider, de Calvados, enz.. Hierover gaan we het nog op een andere plaats hebben.

 

 

Deel dit artikel