SEMANA SANTA

03/05/2019

Een van de belangrijkste en indrukwekkendste feesten in Spanje is zonder twijfel de SEMANA SANTA : de heilige week, van Palmzondag tot Pasen.

De hele week is een lange periode van processies, die zeer innig en zeer intens beleefd worden door de deelnemers maar ook door de toeschouwers.

De belgische schrijver Stefan Brijs schrijft in zijn “Andalusisch logboek” : “…nog nooit hoorde ik zoveel stilte van zoveel mensen. De terrassen zitten vol, de pleinen barsten uit hun voegen, op de stoepen staan mensen rijen dik, maar wie praat dempt zijn stem, wie lacht doet dat gesmoord, wie drinkt nipt…Over de stad (Malaga) lijkt een rouwsluier te hangen, waaronder iedereen vanzelf stiller wordt…”

Indien je interesse hebt in dit schitterende boek, klik dan op https://go.bol.com/ep/9200000091316591

Het is een belevenis in heel Spanje, maar vooral in Andalusië, waar de intensiteit en de beleving van deze processies enorm is.

De parochiebroederschappen (cofradias) organiseren deze processies, waarbij levensgrote beelden van een gefolterde Christus en een bedroefde Maria rondgedragen worden op grote altaren (pasos of in Malaga tronos)  Deze pasos of tronos kunnen zeer zwaar zijn ; er wordt zelfs beweerd dat de zwaarste trono van Malaga ongeveer 4000 kg. zou wegen !

Sevilla is bekend om zijn groot aantal broederschappen (ruim 60), terwijl de grootste altaren in Malaga zouden zijn en daar zouden gedragen worden door niet minder dan 200 dragers (portadores of costaleros), begeleid door een groot aantal boetelingen (nazarenos), getooid onder een kap die hen onkenbaar maakt.

Daarnaast de onvermijdelijke muzikanten, meestal met blaas- en slaginstrumenten, maar steeds met een droevig en indringend tromgeroffel.

Soms wordt de muziek onderbroken door een stem uit het publiek : een jammerklacht van een “saeta”, een gezang met invloeden van de flamenco. De processie stopt uit respect voor de zanger, maar dient eigenlijk ook om de dragers enige rust te bieden.

Want rust hebben deze dragers zeker nodig, niet alleen omwille van de zwaarte van de pasos of tronos, maar ook omwille van de duur van de processie, die soms zes, zeven, acht uren kan duren.

                                                                                                                                       

Een goede raad : ga eens naar dergelijke processie in de SEMANA SANTA : je krijgt er ongetwijfeld kippenvel van en je zult bewonderend toekijken en intens mee beleven !  En misschien….zijn je zonden dan vergeven ….

Je zult zeker niet alleen zijn ; er zijn massa’s toeschouwers en duizenden deelnemers.

Misschien kom je zelfs Antonio Banderas tegen, een inwoner van Malaga, die lid is van een broederschap.

Indien je meer wil weten van de CRUCES DE MAYO, klik dan op https://www.zoekjevakantiehuis.be/nl/vakantietips/spanje/d/detail/cruces-de-mayo

Deel dit artikel