WAT MAG JE NIET VERGETEN VOOR REIZEN NAAR SPANJE

16/05/2019

WAT MAG JE NIET VERGETEN VOOR REIZEN NAAR SPANJE

 

Moet je je laten inenten om naar Spanje te reizen?

Inenten tegen ziekte is niet nodig als je naar Spanje reist. Net als in alle delen van de wereld is het goed om de tetanusprik gehad te hebben als je veel de natuur ingaat of het platteland gaat opzoeken

In uitzonderlijke gevallen zou het kunnen dat medische keuringen nodig zijn om te garanderen dat zij niet lijden aan ziekten, die een quarantaine vereisen en die opgenomen zijn in het internationale gezondheidsreglement.

 

Welke documenten heb je nodig om naar Spanje te reizen?

De benodigde documenten hangen af van uw land van herkomst.

Als je staatsburger van de EU bent heb je alleen een geldig nationaal identiteitsbewijs of paspoort nodig. Bovendien als een minderjarige met een identiteitsdocument reist, dient de minderjarige tevens in het bezit te zijn van een ouderlijke toestemming.

Welke producten mag je meenemen naar Spanje?

Indien je als inwoner van de Europese Unie naar Spanje reist, mag je onbeperkt producten kopen en meenemen, mits de waren die je gekocht hebt voor eigen gebruik zijn.

In de volgende gevallen moet je het persoonlijke gebruik van de producten niet aantonen :

hoeveelheden onder de 800 sigaretten, 400 sigaartjes, 200 sigaren, een kilo tabak, 10 liter likeur, 20 liter gealcoholiseerde wijn, 90 liter wijn en 110 liter bier.

 

Geldhoeveelheden van meer dan 10000 euro dienen ook aangegeven te worden.

 

Reizigers mogen geen voedsel, afkomstig van dieren (vlees, vleesproducten, melk en melkproducten) als onderdeel van hun bagage meenemen naar Spanje. De enige uitzondering met algemeen karakter vormen babymelk in poedervorm in winkelverpakkingen en specifiek voedsel dat is voorgeschreven vanwege gezondheidsoverwegingen. De andere voeding mag tot een maximum gewicht van één kilogram in Spanje ingevoerd worden.

De reiziger is bij binnenkomst in Spanje gemachtigd om zijn persoonlijke bagage bij zich te dragen, waaronder persoonlijke goederen of goederen die bestemd zijn voor cadeaus zonder dat deze op basis van hoeveelheid of eigenschappen als commerciële goederen beschouwd worden. De douanedienst van de grenspost voert deze afweging uit.

Reis je met een gezelschapsdier?

Er zijn enkele algemene regels : de dieren moeten vergezeld gaan van hun eigenaren of vertegenwoordigers, ze moeten correct geïdentificeerd zijn en ze moeten een certificaat van de dierenarts hebben dat opgesteld is in het spaans. Hou er rekening mee dat je voor je gezelschapsdieren in het bezit dient te zijn van het model certificaat van de dierenarts of het paspoort, naargelang het soort dier. Je kan reizen met maximaal vijf huisdieren om niet onder de handelsregeling te vallen. 

 

Wanneer je  dier een hond of  kat  is :

Om Spanje binnen te komen met een hond of kat vanaf een land uit de Europese Unie moet het dier :

  • Geïdentificeerd zijn met een microchip of leesbare tatoeage (indien die werd aangebracht vóór 03/07/2011).
  • Ingeënt zijn tegen hondsdolheid op het moment van de reis. Honden, katten of fretten die jonger zijn dan 15 weken, en daarom niet zijn ingeënt met een geldig vaccin tegen hondsdolheid, worden niet toegelaten.
  • Beschikken over een geldig Europees paspoort voor het transport van gezelschapsdieren.

 

Als je reist met een vogel als gezelschapsdier :

Vogels als gezelschapsdier zijn andere vogels dan: kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels. Vogels afkomstig uit landen van de Europese Unie moeten vergezeld gaan van een certificaat van de dierenarts conform model INTRA-2, minstens opgesteld in het Spaans en uitgereikt in de laatste 10 dagen.

  

Andere soorten :

Er zijn nog andere diersoorten die, overeenkomstig Verordening (EU) 576/2013 van het Europees Parlement en de Raad, beschouwd kunnen worden als gezelschapsdieren: ongewervelde dieren (met een aantal uitzonderingen), sierwaterdieren, amfibieën, reptielen, knaagdieren en konijnen (behalve die voor productie volgens Verordening 853/2004).Voor alle gezelschapsdieren dient u in het bezit te zijn van het betreffende certificaat van de dierenarts dat minstens 10 dagen vóór vertrek moet zijn uitgereikt in het Spaans.

 

Hou ook rekening met het volgende :

  • In sommige autonome regio’s in Spanje is het dragen van een muilkorf voor honden verplicht. Dat geldt ook voor het reizen in tal van vervoermiddelen en het rijden op de openbare weg met mogelijk gevaarlijke dieren.
  • Het openbaar vervoer heeft in elke regio zijn eigen regelgeving op het vlak van het transport met huisdieren. Er zijn taxibedrijven die gespecialiseerd zijn in het transport van huisdieren.
  • Niet alle hotelaccommodaties staan dieren toe. Bij het boeken van een accommodatie geef je best aan dat je reist met een huisdier. Zo weet je meteen of dit is toegestaan en of er eventueel een toeslag moet worden betaald. Er zijn echter ook steeds meer diervriendelijke opties en ‘hotels’ voor huisdieren met 24 uur bewaking.
  • Veel restaurants en winkels staan geen huisdieren toe.
  • De gemeenten bepalen de plaatsen en tijden waar en wanneer honden zijn toegestaan op de stranden.

 

Informatie : Spaanse Dienst voor Toerisme : https://www.spain.info/nl/

 

 

 

Deel dit artikel